maandag 17 december 2012

Mens en lijden - Rituelen

Rituelen

Er bestaan veel godsdiensten en dus ook veel verschillende visies en rituelen wanneer er een persoon overlijd. Sommigen denken dat de ziel van de overleden persoon naar de hemel als beloning gaat of opnieuw geboren wordt in een ander lichaam. De meeste godsdiensten hebben speciale rituelen of begrafenissen om de doden te herdenken of te eren. Hieronder bespreek ik vijf godsdiensten en hun rituelen.


Christendom

Wanneer er iemand overlijd bij het Christendom dan blijft enkel de ziel over.
Voor het overlijden van de persoon  (in een ziekenhuis) wordt de familie verwittigd en wordt er overlegd met de familie en de patiënt over hun wensen. Er kan worden gewaakt bij de patiënt of een ziekenzalving bij een priester gebeuren afhankelijk wat de familie wil.

Bij het overlijden wordt de overledenen gewassen, hierbij mag de familie helpen en de handen in een gebedshouding gevouwen. Hierna wordt er een begrafenisondernemer verwittigd en wordt de persoon begraven al dan niet in een kerk.

Op 2 november (= Allerzielen) worden de overleden personen herdacht en wordt er op het graf bloemen geplaatst, een kaars laten branden... 

Moeder met kind die bloemen op een graf plaatst
Jezus aan het kruis

Hindoeïsme

In het Hindoeïsme gelooft men dat elk mens een ziel heeft. Dit wordt het "atman" genoemd. Hindoes geloven dat de atman na de dood terugkeert op aarde met andere woorden reïncarneert.

Wanneer de persoon is overleden wordt de dode gewassen door de familie. De priester ( ook wel pandit genoemd) bidt en spreekt mantra's (=heilige spreuken). Enkele dagen later wordt de overledene gecremeerd. Het as wordt met bloemen op de Ganges uitgestrooid en de nabestaanden bidden voor de ziel. 
Enkele goden

Symbool















Boeddhisme

In het Boeddhisme gelooft men in wedergeboorte, wat deel uit maakt van hun samsara (de cyclus van de dood en wedergeboorte zonder begin en zonder eind). Er vind geen wedergeboorte plaats wanneer iemand verlicht is en het nirwana (= hoogste staat die de mens kan bereiken).

Voor het overlijden wordt er overlegd met de familie en de patiënt over hun wensen. Er is een mogelijkheid tot waken bij de patiënt zodat er een goede en rustige omgeving wordt gecreëerd want deze omgeving is belangrijk in het licht van nirvana/nirwana. Sommige tradities worden geleid door een monnik, priester... die voorzien is van speciale rituelen. Het Boeddhabeeld  een scroll met en tekst, een brandende kaars, wierook... wordt voorzien naast het bed van de overlijden alsook voor de sfeer.  

Bij het overlijden wordt de overledene gewassen, een begrafenisondernemer verwittigd. De overledene zou in een overgangsfase zitten tussen een nieuw en een oud leven en daarom is een goede sfeer en sereniteit belangrijk (alsook voor de nabestaanden). 



Symbool


Boeddha





Islam

In de Islam geloven moslims dat Allah (hun God) beslist wanneer men overlijd. Wanneer
iemand sterft dan zien ze dit niet als een eindpunt maar als een verandering van toestand want
Allah beslist of ze worden beloont (naar de hemel) of worden gestraft (de hel). Moslims mogen
naar de hel of naar de hemel naargelang de handelingen die hier op aarde werden verricht.

Na het overleden wordt er gezorgd dat de overledene wordt gewassen, in schone doeken
wordt gewikkeld, het gebed voor de overledene wordt verricht en op de juiste wijze in het graf
wordt gelegd. Men heeft geen priester zoals bij ons maar een imam die alles in goede banen
leidt.


Symbool
Kaäb in Mekka


Jodendom
In dit geloof wordt er ook gesproken van wedergeboorte en hierdoor is crematie verboden. 

Voor het overlijden wordt de overledene nooit alleen gelaten. Er wordt altijd een kaars of een brandend licht voorzien want dit zou symbool staan voor de ziel. Het licht blijft branden tot het lichaam is begraven.

Na het overlijden wordt het lichaam gereinigd (tahara) in volledige stilte. Vrouwen worden door vrouwen gewassen en mannen door een mannen. Voordat de gestorven persoon in een kist wordt geplaatst wordt het lichaam bedekt met aarde van Israël, dit zou een grote eer betekenen in hun geloof.
Een ritueel in dit geloof is zolang de overledene niet is begraven, zal de familie niet komen troosten want de eerste zeven dagen is er een strenge rouw en ontvangt de familie het bezoek van vrienden en kennissen die hun rouwbeklag komen aanbieden. Daarna volgt er een periode van dertig dagen van geleidelijke aanpassing. Hierna volgt er elf maanden van herstel en herinnering aan de overledene. Daarna kan de familie proberen om verder te leven zonder zijn of haar dierbaar familielid dat is overleden.


Davidster



Zevenarmige kandelaar










Hopelijk heeft u net zoals mij veel bijgeleerd! 

Geraadpleegde bronnen:

Schapendonk, S. (2001). Godsdiensten. In S. Schapendonk, Encyclopedie voor de jeugd (herziene versie) (p. 223-224). Fontein/Lannoo.

Schapendonk, S. (2001). Boeddhisme. In S. Schapendonk, Encyclopedie voor de jeugd (herziene versie) (p. 87). Fontein/Lannoo.

Schapendonk, S. (2001). Christendom. In S. Schapendonk, Encyclopedie voor de jeugd (herziene versie) (p. 127-128). Fontein/Lannoo.


Schapendonk, S. (2001). Hindoeïsme. In S. Schapendonk, Encyclopedie voor de jeugd (herziene versie) (p. 250). Fontein/Lannoo.

Schapendonk, S. (2001). Islam. In S. Schapendonk, Encyclopedie voor de jeugd (herziene versie) (p. 281). Fontein/Lannoo.

Schapendonk, S. (2001). Jodendom. In S. Schapendonk, Encyclopedie voor de jeugd (herziene versie) (p. 295). Fontein/Lannoo.

Wilkinson, P. (2003). Ooggetuigen: Islam. Antwerpen: Standaard Uitgeverij.


(1998). Islam. In D. Franck, ArtiDoc (p. 14). Brussel: Artis-Historia.

(2000). Het Hindoeïsme. In D. Franck, ArtiDoc (p. 34). Brussel: Artis-Historia.

(2001). Het Boeddhisme. In D. Franck, ArtiDoc (p.44). Brussel: Artis-Historia.

anoniem. (zd). Allerzielen. Opgeroepen op december 17, 2012, van ntr:schooltv: 
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20070901_allerzielen01

Gielen, J. (2009-2012). Lijden en dood in een multireligieuze context. Opgeroepen op december 17, 2012, van Elisabeth pastoralezorg.be: http://www.pastoralezorg.be/514

NTR. (2012). Reïncarnatie bij Hindoes. Opgeroepen op december 17, 2012, van ntr:schooltv: http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/237657/bruggen-bouwen/2157342/levensbeschouwing/item/227039/reincarnatie-bij-hindoes/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten